Kókusztej készítése

Hogyan készítsünk házilag növényi italt, növényi tejet? A kókusztejen a sor. :)
Kókusztej készült a minap, naaaagyon finom volt, kókuszos kölespudinghoz használtam fel a nagyrészét, pedig szívem szerint azonnal megittam volna mind. :)



hozzávalók:
1 bögre kókuszreszelék
3 bögre forró (!) víz
csipet só
1 ek méz

elkészítés:
A kókuszreszeléket öntsük a turmixkehelybe, a vizet forraljuk fel.
Ez azért fontos, mert a hideg vízben nem tud kioldódni a kókusz zsírtartalma, nem tud rendesen kiázni.

Tehát a forró vizet apránként kezdjük el adagolni a kókuszhoz, és folyamatosan turmixoljuk. Azaz kevés víz, turmixolás, majd újra víz, turmixolás. Ez pedig azért fontos, mert ha egyszerre kezdjük turmixolni az összes vízzel, akkor moshatjuk fel a konyhát, és elláthatjuk az égési sérüléseket a kezünkön. Sajnos tapasztalatból írom. :) Amikor először próbálkoztam vele, minden tiszta kókuszos-vizes lett, a ruhámat is beleértve.

Ha az összes vizet hozzáadtuk, elturmixoltuk, akkor tegyük bele a mézet és a sót.

Végül egy sűrű szövésű szűrőn engedjük át. Akár tehetünk még hozzá egy kevés vizet is, és még akkor sem lesz túl híg, vizes ízű.
(A ruskóját felhasználhatjuk más ételhez, bár való igaz, hogy nem sok íze marad.)

Nos tehát, ha jól dolgoztunk, nagyon hamar elkészült a finom kókusztejünk, a bolti ár töredékéért, ízben viszont messze meghaladja azt.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések